úterý 27. listopadu 2018

MARIUS GABRIEL: Návrhář

Další knihou z "režné" edice nakladatelství MEFAFORA je kniha Návrhář. Jak je napsáno na přebalu knihy - Román o počátku kariéry Christiana Diora. Hned na úvod musím napsat, že to není tak úplně pravda.

Ocitáme se v Paříži roku 1944. Válka pomaličku končí a mladá novomanželka Cooper zjišťuje, že její manžel není takový jaký by manžel měl být.

Ona sedí doma, její kariéra novinářky stagnuje a manžel je po příchodu domů cítit nejen alkoholem, ale i parfémem jiné ženy.

Jednoho dne se ocitne v šantánu plném bohémských lidí. Umělců, návrhářů, malířů......
Tady se pozná s človíčkem nenápadným, elegantním a milým. 
S Christianem Diorem. 


Tian, jak mu přátelé říkají, pracuje jako jeden z návrhářů u Lelonga. 
Je spokojený a nechce nic měnit.

Cooper změní všechno. Svého manžela opustí a začne fotit příběhy konce války.
Začne psát o začínajícím rozpuku poválečné krásy.
Stane se zahraniční korespondentkou předních amerických časopisů.
A začne Christiana přesvědčovat o jeho talentu.


Jak jsem psala na začátku, kniha není o Christianu Diorovi, ale o Cooper. 
Je psaná tak úžasně, že vás vtáhne do poválečné atmosféry Paříže. Do bohémského světa, do světa bláznivých umělců a extravagantních postaviček.

Čte se neskutečně dobře a, i když není celá o Tianovi, přesto je o počátcích haute couture.


Tuhle knihu můžu doporučit všem, kdo rádi čtou příběhy s duší, kteří nemají předsudky a mají rádi krásu :-)

Děkuji, že jsem si tuhle knihu z METAFORY mohla vybrat a přečíst.
Odkaz na ni ZDE.

HODNOCENÍ




ANOTACE

Román o počátku kariéry Christiana Diora

Paříž, rok 1944. Celé město oslavuje osvobození Francie a čerstvě vdaná Copper Reilly je uvězněná v nešťastném manželství. Místo, aby se jako novinářka věnovala kariéře, sedí doma a čeká na záletného muže. Jedna manželova nevěra stíhá druhou, až pohár přeteče a Copper požádá o rozvod.
Zůstává sama v Paříži a nečekaně potkává velmi nepravděpodobného přítele: podivínského návrháře ve středních letech. Jeho vrozená nesmělost a nechuť k publicitě i slávě si protiřečí s troufalou brilantností jeho návrhů. Jmenuje se Christian Dior.
Copper rychle rozpozná jeho mimořádné nadání a pobízí ho, aby se osamostatnil. Vzájemně si dodávají odvahu žít své sny. Zatímco se Paříž vzpamatovává z války a nachází svůj někdejší šarm, Christian si buduje vlastní módní dům a Copper se vrhá do divokého světa módní žurnalistiky.

Příběh o přátelství, lásce, hledání krásy a sebeuplatnění čerpá ze skutečných historických událostí, především ze života Christiana Diora. Mimo jiné v něm najdete také zmínku o Theatre de la mode – slavné poválečné miniaturní módní přehlídce haute couture.






1 komentář:

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.