pátek 1. srpna 2025

MERUŇKOVÝ KOLÁČ - rychle a jednoduše

 Čas meruněk, broskví a jiných plodů našich zahrad.

Ovoce miluji čerstvé, to je prostě top. Ovšem občas je třeba ukojit chutě nejen jídelní, ale i vzpomínkové. A tento recept ukojí tu moji vzpomínkovou na jeden z prvních receptû, který  jsem se naučila coby mladá novomanželka. 

SUROVINY - na koláčovou formu. Pro plech dávku zdvojnásobte.

75 g hladké mouky
25 g másla rozpuštěného + na vymazání
1 vejce
25 ml mléka
1/2 prdopeč
40 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetička soli
100 g meruněk vypeckovaných


POSTUP

Hladkou mouku + rozpuštěné máslo + vejce + mléko do mísy a všechno metličkou promíchat.


Přidej všechny ostatní ingredience.



Těsto vlij do vymazané a vysypané formy.




Nyní přichází čas meruněk. Čas babičky s vnučkou 💕



Vrch hojně posypej drobenkou ( na tu recept znáš).


Šup do troupy na 180 st cca 35 - 40 minut, dle zvyklostí trouby :-)


Pak už celý byt voní, sliny se sbíhají....


Dobrou chuť.


4 komentáře:

  1. Míšo, mňam, hned bych si dala. Co jsem letos snědla meruněk, to ani za posledních pár let dohromady 😃 Já pekla tenhle týden buchtu s borůvkama.

    OdpovědětVymazat
  2. Vysočina zrovna meruňkami neoplývá, takže meruňkový koláč jsem ještě neměla. Jen z pološvestek, co jsem dostala od sousedky. Slušné meruňky se mi povedlo koupit jednou a z těch byly knedlíky. Tohle těsto jsem ještě nedělala, příležitostně to zkusím.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Tady ty koláče, to je prostě klasika, kterou se člověk zavděčí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo, myslím, že rychlý koláč peču podle víceméně stejného receptu. Ovoce střídám, někdy i kombinuji, prostě podle toho, co je zrovna na zahradě nebo v lednici (v zimě v mrazáku) :o)
    Co tedy nemám, to je taková šikovná pomocnice...
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.