Čas meruněk, broskví a jiných plodů našich zahrad.
Ovoce miluji čerstvé, to je prostě top. Ovšem občas je třeba ukojit chutě nejen jídelní, ale i vzpomínkové. A tento recept ukojí tu moji vzpomínkovou na jeden z prvních receptû, který jsem se naučila coby mladá novomanželka.
SUROVINY - na koláčovou formu. Pro plech dávku zdvojnásobte.
75 g hladké mouky
25 g másla rozpuštěného + na vymazání
1 vejce
25 ml mléka
1/2 prdopeč
40 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetička soli
100 g meruněk vypeckovaných
POSTUP
Hladkou mouku + rozpuštěné máslo + vejce + mléko do mísy a všechno metličkou promíchat.
Přidej všechny ostatní ingredience.
Těsto vlij do vymazané a vysypané formy.
Nyní přichází čas meruněk. Čas babičky s vnučkou 💕
Vrch hojně posypej drobenkou ( na tu recept znáš).
Šup do troupy na 180 st cca 35 - 40 minut, dle zvyklostí trouby :-)
Pak už celý byt voní, sliny se sbíhají....
Dobrou chuť.
Míšo, mňam, hned bych si dala. Co jsem letos snědla meruněk, to ani za posledních pár let dohromady 😃 Já pekla tenhle týden buchtu s borůvkama.
OdpovědětVymazatVysočina zrovna meruňkami neoplývá, takže meruňkový koláč jsem ještě neměla. Jen z pološvestek, co jsem dostala od sousedky. Slušné meruňky se mi povedlo koupit jednou a z těch byly knedlíky. Tohle těsto jsem ještě nedělala, příležitostně to zkusím.
OdpovědětVymazatHezký den
Tady ty koláče, to je prostě klasika, kterou se člověk zavděčí :-)
OdpovědětVymazatMíšo, myslím, že rychlý koláč peču podle víceméně stejného receptu. Ovoce střídám, někdy i kombinuji, prostě podle toho, co je zrovna na zahradě nebo v lednici (v zimě v mrazáku) :o)
OdpovědětVymazatCo tedy nemám, to je taková šikovná pomocnice...
Přeji hezký den. Helena