Čas meruněk, broskví a jiných plodů našich zahrad.
Ovoce miluji čerstvé, to je prostě top. Ovšem občas je třeba ukojit chutě nejen jídelní, ale i vzpomínkové. A tento recept ukojí tu moji vzpomínkovou na jeden z prvních receptû, který jsem se naučila coby mladá novomanželka.
SUROVINY - na koláčovou formu. Pro plech dávku zdvojnásobte.
75 g hladké mouky
25 g másla rozpuštěného + na vymazání
1 vejce
25 ml mléka
1/2 prdopeč
40 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetička soli
100 g meruněk vypeckovaných
POSTUP
Hladkou mouku + rozpuštěné máslo + vejce + mléko do mísy a všechno metličkou promíchat.
Přidej všechny ostatní ingredience.
Těsto vlij do vymazané a vysypané formy.
Nyní přichází čas meruněk. Čas babičky s vnučkou 💕
Vrch hojně posypej drobenkou ( na tu recept znáš).
Šup do troupy na 180 st cca 35 - 40 minut, dle zvyklostí trouby :-)
Pak už celý byt voní, sliny se sbíhají....
Dobrou chuť.
Míšo, mňam, hned bych si dala. Co jsem letos snědla meruněk, to ani za posledních pár let dohromady 😃 Já pekla tenhle týden buchtu s borůvkama.
OdpovědětVymazatVysočina zrovna meruňkami neoplývá, takže meruňkový koláč jsem ještě neměla. Jen z pološvestek, co jsem dostala od sousedky. Slušné meruňky se mi povedlo koupit jednou a z těch byly knedlíky. Tohle těsto jsem ještě nedělala, příležitostně to zkusím.
OdpovědětVymazatHezký den
Místo meruněk můžeš dát jakékoliv jiné ovoce.
VymazatTady ty koláče, to je prostě klasika, kterou se člověk zavděčí :-)
OdpovědětVymazatPřesně tak. Jsou rychlé a chutné.
VymazatMíšo, myslím, že rychlý koláč peču podle víceméně stejného receptu. Ovoce střídám, někdy i kombinuji, prostě podle toho, co je zrovna na zahradě nebo v lednici (v zimě v mrazáku) :o)
OdpovědětVymazatCo tedy nemám, to je taková šikovná pomocnice...
Přeji hezký den. Helena
Pomocnice je nejdůležitější :-)
VymazatNo tak to děkuji ti za recept, protože to vypadá dokonale.
OdpovědětVymazatNení zač, jsem ráda, že inspiruji :-)
VymazatTo vypadá dobře
OdpovědětVymazatVyzkoušej....
Vymazat