pondělí 1. září 2025

RECEPT: LOSOS NETRADIČNĚ

 Lososa mám opravdu ráda. Většinou ho dělám naprosto jednoduše -sůl, pepř, na másle a hotovo. Tentokrát jsem chtěla změnu. A tak jsem se zeptala umělé inteligence. 

Mé požadavky byly - losos, rychle, netradičně. 

Tady je recept, který mi nabídl.

🍣 Losos s medovo-sojovou omáčkou a zázvorem

Ingredience (2 porce):

  • 2 filety lososa (cca 150–200 g každý)

  • 2 lžíce sojové omáčky

  • 1 lžíce medu (nebo javorového sirupu)

  • 1 lžíce olivového oleje (nebo sezamového pro výraznější chuť)

  • 1 stroužek česneku, prolisovaný

  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru

  • půl lžičky limetové šťávy

  • sezamová semínka a jarní cibulka na ozdobu

Postup:

  1. V malé misce smíchej sojovku, med, olej, česnek, zázvor a limetu.

  2. Lososa dej do zapékací misky nebo na plech vyložený pečicím papírem. Polij ho marinádou a nech aspoň 10 minut nasáknout (pokud máš čas, klidně i půl hodiny).

  3. Peč v troubě na 200 °C asi 12–15 minut podle tloušťky filetu, dokud nebude pěkně lesklý a šťavnatý.

  4. Posyp sezamem a jarní cibulkou.




    Losos byl šťavnatý a chutný. Marináda jemné pozměnila chuť, ale pořád to byla chuť lososa, která byla dominantní. Jako přílohu AI doporučila rýží. To by ovšem bylo velmi suché. Takže jsem zvolila dušené brambory.

  • Tak co? Líbí se vám recept? Už jste si nechali poradit umělou inteligenci co vařit? 

9 komentářů:

  1. Zdravím a moc děkuji za milou návštěvu na mém blogu já losos mám ráda určitě to vyzkouším a hezké dny přeji ..

    OdpovědětVymazat
  2. Lososa mám ráda a dělám ho přesně jako ty - jen se solí a na másle. S AI zatím nekamarádím, takže ji nenechávám ani kecat mi do vaření :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) já jsem se skamarádila, ale kecat i nechám jen tehdy, když chci :-)

      Vymazat
  3. Možná je to směšné, ale poprvé jsem lososa ochutnala kdysi v závodní jídelně a uměli to chutně připravit. Od té doby občas lososa, častěji však pstruha, zařadíme do jídelníčku a tento recept stojí za vyzkoušení. S rýží bych rybu nedělala, u nás jen brambory!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to směšné, já jídlo u nás v jídelně milovala. Ryby jíme aspoň 3x do měsíce. Teď v mrazáku čeká Amur, taky moc dobrá ryby.

      Vymazat
  4. Al ti nabídla asijský recept, proto ta rýže. Podobného lososa jsem jednou jedla v restauraci (alespoň myslím podle ingrediencí).
    A k tvé otázce - snažím se zatím používat vlastní hlavu, třeba na vaření mám tolik receptů, že je ani nestihnu vyzkoušet...
    Míšo, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Lososa mám ráda a dělám taky jen na másle, sůl, max. pepř. Rýži jsem měla k rybě pouze jednou v restauraci, byl to losos s teryaki omáčkou a bylo to výborné. Jinak dělám taky brambory. Recept se mi líbí, možná někdy vyzkouším 🙂

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.