Lososa mám opravdu ráda. Většinou ho dělám naprosto jednoduše -sůl, pepř, na másle a hotovo. Tentokrát jsem chtěla změnu. A tak jsem se zeptala umělé inteligence.
Mé požadavky byly - losos, rychle, netradičně.
Tady je recept, který mi nabídl.
🍣 Losos s medovo-sojovou omáčkou a zázvorem
Ingredience (2 porce):
2 filety lososa (cca 150–200 g každý)
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce medu (nebo javorového sirupu)
1 lžíce olivového oleje (nebo sezamového pro výraznější chuť)
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
půl lžičky limetové šťávy
sezamová semínka a jarní cibulka na ozdobu
Postup:
V malé misce smíchej sojovku, med, olej, česnek, zázvor a limetu.
Lososa dej do zapékací misky nebo na plech vyložený pečicím papírem. Polij ho marinádou a nech aspoň 10 minut nasáknout (pokud máš čas, klidně i půl hodiny).
Peč v troubě na 200 °C asi 12–15 minut podle tloušťky filetu, dokud nebude pěkně lesklý a šťavnatý.
Posyp sezamem a jarní cibulkou.
Losos byl šťavnatý a chutný. Marináda jemné pozměnila chuť, ale pořád to byla chuť lososa, která byla dominantní. Jako přílohu AI doporučila rýží. To by ovšem bylo velmi suché. Takže jsem zvolila dušené brambory.
- Tak co? Líbí se vám recept? Už jste si nechali poradit umělou inteligenci co vařit?
Zdravím a moc děkuji za milou návštěvu na mém blogu já losos mám ráda určitě to vyzkouším a hezké dny přeji ..
OdpovědětVymazatTaky děkuji, za komentář a milá slova.
VymazatLososa mám ráda a dělám ho přesně jako ty - jen se solí a na másle. S AI zatím nekamarádím, takže ji nenechávám ani kecat mi do vaření :D
OdpovědětVymazat:-) já jsem se skamarádila, ale kecat i nechám jen tehdy, když chci :-)
VymazatMožná je to směšné, ale poprvé jsem lososa ochutnala kdysi v závodní jídelně a uměli to chutně připravit. Od té doby občas lososa, častěji však pstruha, zařadíme do jídelníčku a tento recept stojí za vyzkoušení. S rýží bych rybu nedělala, u nás jen brambory!
OdpovědětVymazatNení to směšné, já jídlo u nás v jídelně milovala. Ryby jíme aspoň 3x do měsíce. Teď v mrazáku čeká Amur, taky moc dobrá ryby.
VymazatAl ti nabídla asijský recept, proto ta rýže. Podobného lososa jsem jednou jedla v restauraci (alespoň myslím podle ingrediencí).
OdpovědětVymazatA k tvé otázce - snažím se zatím používat vlastní hlavu, třeba na vaření mám tolik receptů, že je ani nestihnu vyzkoušet...
Míšo, měj příjemný den. Helena
Děkuji za komentář, Helčo.
VymazatLososa mám ráda a dělám taky jen na másle, sůl, max. pepř. Rýži jsem měla k rybě pouze jednou v restauraci, byl to losos s teryaki omáčkou a bylo to výborné. Jinak dělám taky brambory. Recept se mi líbí, možná někdy vyzkouším 🙂
OdpovědětVymazat