.post-title, .entry-title, h1 { color: #B85C38; } h2 { color: #4B4B4B; } h3 { color: #7D7D7D; } a { color: #5C95A0; } O všem? Ovšem! : PODZIMNÍ TIPY ANEB JAK PŘEDEJÍT (nejen) NACHLAZENÍ

sobota 15. listopadu 2025

PODZIMNÍ TIPY ANEB JAK PŘEDEJÍT (nejen) NACHLAZENÍ

 První mrazíky, vítr, déšť a hned je tady nachlazení, viróza, ucpaný noc. Můj učitel na prvním stupni, starý a moudrý pán, nám říkával: "V zimě, když mrzne, choďte třeba jen v košili, ale na podzim se teple oblečte."



Možná to už teď úplně neplatí, ale logiku to má. 

Pojďme se podívat na pár jednoduchých receptů na zdravé nápoje, které nám pomohou ubránit se bacilům. 

ZLATÉ MLÉKO

Název je od barvy, kterou dá nápoji kurkuma.


Účinky zlatého mléka
  • Posiluje imunitu díky obsahu kurkuminu, zázvoru a skořice.
  • Zklidňuje organismus – teplý nápoj snižuje stres a podporuje kvalitní spánek.
  • Podporuje trávení a detoxikaci jater.
  • Pomáhá při nachlazení, bolestech v krku a zánětech dýchacích cest.
  • Zlepšuje pružnost kloubů a zmírňuje jejich bolestivost.
  • Dodává energii a harmonizuje tělo i mysl.
  • Podporuje zdravé hladiny krevního cukru (bez přidaného medu či jiného sladidla) – zde hrají klíčovou roli hlavně skořice a zázvor, jelikož skořice může snižovat hladinu krevního cukru nalačno a zároveň zlepšovat citlivost buněk na inzulin .Pravidelná konzumace zázvoru pak zase dokáže snížit hladinu krevního cukru až o 12 % a hodnotu hemoglobinu A1C, ukazatele dlouhodobé glykemické kontroly, až o 10 %.
Kurkumové mléko lze tedy považovat za komplexní regenerační nápoj, který vyživuje tělo zevnitř i zvenčí. V ájurvédské tradici se pije především večer – jako prostředek pro regeneraci po náročném dni, pro uvolnění napětí a zklidnění mysli.

Příprava zlatého mléka krok za krokem.
                                1 hrnek mléka (kravské, mandlové nebo kokosové)
1 lžička mleté kurkumy
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky čerstvého nebo sušeného zázvoru
špetka černého pepře
1 lžička medu (volitelné)

Směs (kromě medu) zahřejte v rendlíku, krátce povařte (asi 10 sekund), přeceďte, nechte trochu zchladnout, přidejte med a podávejte. Před odstavením z plotny je vhodné nápoj ochutnat – pokud by vám připadal hořký, ještě chvíli povařte.


OXYMEL

Unikátní směs medu, octu a bylin.



Míchání: V nádobě smíchejte med s jablečným octem v poměru 1:2 či 1:3, dokud se složky nespojí. Ztuhlý med předem lehce ohřejte ve vodní lázni na teplotu do 40 °C, aby se rozpustil.

Byliny: Přidejte vybrané bylinky. Důležité je, aby byly zcela ponořené v tekutině. Možnosti jsou takřka neomezené. Využít lze sušené části rostlin, od listů přes květy, kořeny, až po plody. Pro cílenou podporu lze vytvořit směsi: například echinacea, šípky nebo černý bez pro imunitu, máta, fenykl nebo zázvor pro trávení, a tymián nebo sléz na dýchací cesty.

Macerace: Nádobu pevně uzavřete a umístěte do chladného a tmavého prostředí. Směs nechte macerovat po dobu 3 až 4 týdnů. Během této doby bylinky uvolní své účinné látky. Občas je dobré nádobu protřepat.

Skladování: Po maceraci přeceďte hotový oxymel přes jemné síto. Scezený elixír přelijte do čisté lahve a skladujte v lednici, kde vydrží několik měsíců.

Pravidelná konzumace také výrazně zlepšuje trávení a funkci jater. Jablečný ocet totiž stimuluje produkci trávicích enzymů, čímž pomáhá tělu efektivněji rozkládat potravu. Med zase díky svým prebiotickým vlastnostem podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech a přispívá k lepší funkci jater. V minulosti byl využíván při chronických onemocněních dýchacího ústrojí, včetně astmatu. Jeho schopnost zmírňovat zánět a podporovat vykašlávání z něj činí účinný podpůrný prostředek při respiračních potížích.

CIBULOVÝ ČAJ

To nejjednodušší nakonec.


                            Oloupejte a nakrájejte větší cibuli na drobné kostky.
                                                Zalijte ji 250 ml vroucí vody.
                                        Přikryjte a nechte 10–15 minut louhovat.
                                Přeceďte a podle chuti přidejte med nebo citron.
Tento jednoduchý nápoj má v našich domácnostech dlouhou tradici. Připravuje se při nachlazení, kašli nebo při oslabené imunitě. Cibulový čaj pomáhá rozpouštět hleny, zklidňuje podrážděné hrdlo a díky svým antibakteriálním účinkům podporuje rychlejší uzdravení. Pijte teplý, nejlépe večer před spaním. Nápoj nejen zahřeje, ale i uvolní dýchací cesty a přinese klidný spánek.
Znáte některý z nápojů? Máte s ním zkušenost?


12 komentářů:

  1. O zlatém mléku jsem už někde četla. Co jsem praktikoval u našich kluků, byl cibulový čaj.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, je vidět, že zdravotnici nezapřeš! Zatím jsem OK, ale to se může rychle změnit. Prskajících je všude dost. Zlaté mléko znám, oxymel je pro mne novinka, na cibulový čaj vzpomínají děti - moc jim nechutnal :o)
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. O zlatém mléku už jsem četla, ale nikdy jsem ho nepila. Asi ho budu muset vyzkoušet, zajímalo by mě, jak chutná. Co mě ale moc neláká, je cibulový čaj. Když cítím, že by na mě mohlo něco lézt, nejlepší je pro mě si odpočinout. Takže večer, když dojdu z práce, jen obstarám kočky, najím se, dám si horkou sprchu a pak se uvelebím s horkým čajem a už nic nedělám. To pak jdu i brzy spát a udělá mi to moc dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpočinek je moc důležitý. Ovšem med, citron atd.vyžene víry 👍

      Vymazat
  4. Míšo, zlaté mléko jsem zkoušela, ale nechutnalo mi (já nemám obecně moc ráda teplé mléko - s výjimkou kakaa). A cibulový čaj znám z dětství :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ani jeden nápoj neznám, naštěstí existují i jiné, takže vždy nějaká pomoc je. Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
  6. Zlaté mléko pijeme doma pravidelně))) díky za další tipy.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.