Když chci rodince udělat něco, čím udělám radost opravdu všem, včetně sebe, udělám k obědu řízky naruby. Je to naprosto dokonalé, voňavé a přitom ne příliš složité jídlo.
Co budeme potřebovat:
- vepřové řízky - kdo má rád krkovici, ať jde do ní. Kdo dává přednost kotletě, použije kotletu, absolutně nehrozí, že by byl řízek suchý.
- uzená slanina, špek, bokovina...každý tomu říká jinak, já apeluji na jedno - ať je opravdu dobrá. Slanina totiž dělá šťavnatost a chuť masa. Koupit nějaký levný špek nebo anglickou....asi to bude taky k jídlu, ale nebude to nej :-)
- cibule - nakrájená na půlměsíčky
- vejce, sůl, strouhanka, sádlo ( nebo olej)
Postup:
|
Domácí vepřové kotletky |
Slaninu nakrájenou na silnější proužky, rozděl na 3 (2) části, podle toho jestli budeš dělat jen jednu vrstvu řízků nebo máš menší nádobu (jako já) a budeš vrstvit. Cibuli, nakrájenou na půlměsíčky, taky. Jednu část rozprostři do nádoby, ve které budeš řízky zapékat v troubě. Já použila ohnivzdornou mísu.
|
Slanina z Vomy - jedna z nejlepších |
|
Krájíme a nepláčeme... |
|
Na dno zapékací míse připravíme slaninu a cibuli.... |
Na pánev dej rozehřát sádlo nebo olej. Plamen ( mám plynový sporák:-)) bude celou dobu opravdu velký.
Mezi tím osol řízky a teď to přijde - šup s řízkem do STROUHANKY, pěkně ho v něm obal a hop do VAJÍČKA. Ano, v tom je to kouzlo, je to obráceně než se řízek tradičně balí. Mouka chybí úplně.
|
Není nad domácí vajíčka....ta barva.... |
|
....válení ve strouhance.... |
|
...koupání ve vajíčkách... |
A teď opatrně s řízkem do, hodně, rozpáleného sádla/oleje. Když bude omastek málo rozpálený, vejce se rychle nesrazí a připálí se k pánvi. Proto pořád apeluji na ROZPÁLENÝ tuk.
|
....a opalování v oleji ( sádle)... |
|
...jedna strana... |
Dvě minutky z jedné strany, minutu z druhé strany a šup s řízkem do pekáčku, ohnivzdorné nádoby či něčeho v čem to budete strkat do trouby.
|
...a druhá taky. No, nevypadají krásně už teď? |
|
První pán na holení.... |
Na řízky dej další část slaniny a cibule. Pokud použiješ větší nádobu, nemusíš řízky vrstvit. Dáš cibuli, slaninu, na ně řízky a zase cibuli a slaninu. Já dávám další vrstvu řízků a končím slaninou a cibulí.
Teď na všechno naleju cca 1 dcl vody. Uzavřu nádobu a šup do trouby.
Vždycky mám problém, když chce někdo vědět na jak dlouho. I dceři říkám: " Až to bude hotové." :-) Já vím, dost nepřesný termín. Takže cca 45 - 60 minut.
|
Uzavřeno a šup do trouby.... |
Za chvilku se začne po bytě/domu linout neskutečná vůně...to dělá ta DOBRÁ slanina. Vůně se nezastaví u vchodových dveří, ale nese se chodbou a vaši sousedi čichají a bouchají na dveře domáhaje se receptu :-)
Ta kombinace chutí, kdy do masa vsákne šťáva z cibule a slaniny, navíc je maso provoněno uzenou vůní slaniny....prostě je to lahoda.
Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši nebo jen vařené brambory.
|
Ještě tam chybí zelenina, ale tu jsem musela teprve krájet. Tak je fotka jen tak halabala :-) |
Dobrou chuť.
No tak toto musí být ňamina :-) díky za tip.
OdpovědětVymazatJe :-)
VymazatVypadá to moc hezky :)
OdpovědětVymazatSimonetaBlog
Tak tyhle řízečky mám taky ráda :)
OdpovědětVymazatAhoj a děkuji za komentík na Duze:-)také jsem se podívala kdo že mi to píše,jsem ráda,že poznávám pro mě novou blogerečku a nové nápady!Ten obrácený řízek mě mimo jiné:-)zaujal ,dělám ho trošku jinak ,ale tvůj vypadá fantasticky!!!Tak díky za návštěvu a tip!Zdraví Dája
OdpovědětVymazat