středa 27. ledna 2016

Tvarohová bábovka

Dá se říct, že je tento recept rodinný. Dělala ho moje babička, maminka, já a věřím tomu, že ho bude dělat i dcera. Protože je prostě výborný.

Vlastně na něm není vůbec nic složitého...a možná v tom je jeho kouzlo. Z pár obyčejných ingrediencí vykouzlit dobrotu.

Co budeme potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru moučka 
  • 1 Hera
  • 1 tvaroh
  • 4 vejce
  • 1 vanilinový cukr nebo vlastní vanilkový
  • 1 prdopeč
  • kůra z 1/2 citrónu


Postup:

  • vždycky začínám sněhem z bílků. Jsem totiž velmi praktická. Ušlehám sníh a, bez toho, abych musela mýt metličky, pokračuji se šleháním ostatního. Kdybych začala ostatním, musela bych metličky omýt a pak šlehat sníh. To bylo trochu složité vysvětlování, takže popojedem...

  • ušlehám žloutky s cukrem - vyšlehat znamená přeměnit krásně žlutou barvu (domácích) vajíček, v barvu světle žlutou. Ne, že se to jen tak nějak pošmrdlá dokupy a pak se někdo divý, že má bábovku " jakůsi divnů". To jsem si, prosím, nevymyslela. To se skutečně stalo :-)
Takhle to vypadá na začátku....

....a tak, když je to dobře prošlehané

  • přidám Heru - nevím proč, ale já ji dávám po částech. A citrónovou kůru.

  • tvaroh - ve vaničce nebo v papíru...tady je to jedno

  • dále mouku, ve které mám rozmíchaný prdopeč. Všechno pořádně provrtět elektrickým šlehačem nebo hnětačem.... 
Kdo má tuhle stařičkou váhu, ať napíše do komentáře JÁ TAKY :-)


  • a nakonec něžně a s láskou, hezky ručně zlehýnka, vmíchej sníh z bílků


  • pokud máš silikonovou formu, jako já, dej těsto přímo do ní. Pokud máš jakoukoli jinou, nejdříve ji vymaž a vysypej, nejlépe, kokosem....ale i mouka stačí.


  • a teď je na řadě rozpálená trouba....a zase ten čas...mám, bohužel, plynovou starou babičku sporákovou, takže já opravdu zkouším, klasicky, špejlí. Ale je to +/- 45 minut.
  • bábovku nech vychladnout ve formě a pak opatrně vyklop.


A zázrak je na světě. Bábovka je vláčná tvarohem a voňavá citrónovou kůrou. Neznám nikoho, kdo by ji neměl rád.
Jasně že nemusí být taková hnědule, stačí krásně světloučce hnědá, ale pekl jste někdo v plynové troubě? 

8 komentářů:

  1. Mám také plynovou troubu :D je to někdy o nervy :) recept určitě zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám tiež tú starú váhu, takže já taky! A robím presne tú istú bábovku a úplne ju milujem. A po kúskoch dávam Heru aj ja, lebo sa to lepšie šlahá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Doma tuhle bábovku taky pečeme a máme ji nejradši. Vždy vydrží max. dva dní :D

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.