Mám tady další z klasických receptů české kuchyně.
Segedinský guláš je směs masa a kysaného zelí zjemněné sladkou smetanou...zní to jako když vaří pejsek a kočička, že? Ovšem věřte nebo ne, je to výborná mňamka.
SUROVINY:
- vepřové maso - plecko nebo i libový bůček
- kysané zelí - domácí je nejlepší
- cibule
- sladká smetana 12%
- mletá paprika, sůl, pepř, nové koření, bobkový list
POSTUP:
Jako vždycky zační nakrájením cibule.
Pak nakrájej maso.
Cibuli osmaž, nejlépe, na sádle do světle hnědé barvy. Přidej maso, které orestuj ze všech stran a nějakou chvilku dus. Nezapomeň přidat koření ( mimo sladké papriky a soli).
Cibule, maso, koření.... |
Masinko pouští šťávu, je čas přidat papriku a sůl. Opět podus.
Už to začíná..... |
Nyní je na čase přihodit hlavního hrdinu představení - kysané zelí. Všechno hezky promíchej, ať se maso se zelím seznámí a přijme ho.
Kysané zelí lze před přidáním vyprat pod tekoucí vodou, pokud máte pocit, že je hodně kyselé. |
Je načase přidat vodu. Někdo může říct, že bude lepší vývar. Můj názor je, že vývar se dělá už z masa, které mám v hrnci. Přisol a přikryj poklicí. Vař do změknutí masa. Nezapomeň ochutnat a dochucovat.
Barvička je správná. |
Když je maso měkké, přidej smetanu ( v části rozmíchej mouku na záklechtku) a opět povař. Nyní je čas na zahuštění, což se provede právě záklechtkou - říkáte tomu taky tak?
Teď ještě alespoň 10 minut nechej probublávat, aby se mouka v tekutině uvařila.
Zde se spojuje smetana se vším ostatním. |
Věřte, že ta kyselo sladká chuť vás dostane. Je to jídlo, které ocení všichni milovníci české klasiky.
A když k tomu uděláte domácí kynutý knedlík ( RECEPT ZDE) budete považována za bohyni kuchyně :-)
DOBROU CHUŤ |
Segedín máme moc rádi a dělávám hlavně přes zimu tahle hutnější jídla :o). Já si zelí povařím zvlášť a přidávám ho do omáčky až když je zahuštěná a povařím. Každý máme navyklý svůj postup :o), ale na kvalitě omáčky to určitě neubere. Mňam...
OdpovědětVymazatÁla
Každá rodina dělá segedín trochu jinak. To je jako se svíčkovou omáčkou....
VymazatSegedín úplně miluju O:-)
OdpovědětVymazateLblog
Skvělý recept :) Mám ráda recepty i s fotkami, aby bylo vidět, jak se to hezky kuchtí :) Určitě vyzkouším :) Snad se bude rodina oblizovat :)
OdpovědětVymazatDej vědět jak chutnal. Mám ráda zpětnou vazbu.
VymazatJé, zrovna v neděli jej máme naplánovaný :D
OdpovědětVymazatMůj blog: Veronique beauty
Píšeš o něm s takovou láskou, že bych skoro zapomněla, že segedín nenávidím :-).
OdpovědětVymazatTaková škoda :-)
VymazatSegedín miluju a vypadá opravdu jednodušše v tvém podání. Ale s omáčkami jako kuchařka nejsem moc velká kamarádka :D
OdpovědětVymazatINKA Lifestyle Blog
To chce praxi :-)
VymazatMňam, hned bych si dala. Ale vaříme ho málo, protože dcera ho nemusí :))
OdpovědětVymazatGulášek na fotce vypadá moc povedeně! :) Hned bych si taky dal, ale kvůli jiné práci ho nechám až na neděli. Segedín je klasika, která se nikdy neomrzí.
OdpovědětVymazatSegedín je pokrm, který podle mě člověk dokáže pořádně docenit až v dospělosti :) Pro všechny fanoušky segedínu doporučuji webovku https://segedinsky-gulas.cz, kde je celá korekce různých variací na tento guláš.
OdpovědětVymazat