Někdo může říct, že je to nemoderní, nezdravé, absolutně out.....Já říkám, že je to základ české kuchyně.
Není nezdravého jídla, je jen nezdravé množství.
Kynutý knedlík - příloha, která je pro náš národ typická. Mám dost přátel, kteří se vydali do světa. A věřte, že první po čem touží je naše svíčková nebo vepřo - knedlo - zelo.
SUROVINY:
- 500g hrubé mouky
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 1/2 kostky kvasnic
- cukr, sůl
Pár surovin a vznikne klasika :-) |
POSTUP
Kvásek si připrav tak, že do teplého ( nikoliv horkého) mléka vmíchej půl čajové lžičky cukru a rozdrob půl balíčku kvasnic. Dej někam k teplu a během 1/4 hodinky máš kvásek hotový.
Všechno dej do mísy a začni láskyplně zpracovávat.
Takhle to vypadá na začátku |
Chce to trošku práce. Nemysli, že těsto jen tak halabala pošolícháš. To tedy ne. Těsto zpracovávej tak dlouho až je hebké a lesklé. To je znak toho, že se vše propojilo.
A tak na konci, před vykynutím |
Teď těsto přikryj utěrkou a dej k teplu. Já většinou mísu postavím ke sporáku, na kterém vařím. Tady bude alespoň půl hodinky kynout.
Po vykynutí... |
Nyní je čas těsto vyklopit na vál a zpracovat na dvě šišky. Ty nechej ještě chvilku na vále.
Holky čekají, až začne vřít voda... |
Do dostatečně velké nádoby ( mně se osvědčil pekáč) dej vodu a uveď ji k varu. Nyní je čas dát holky, jednu po druhé, do koupele.
Nejdříve jedna strana.... |
10 minut z každé strany
...a teď druhá. |
Z knedlíků se stanou knedle :-)
Podívejte jak jim to, holkám, sluší.
A pak stačí nakrájet, nejlépe to jde za pomocí nitě......
....a sklízet ovace :-)
Dobrou chuť |
Napište mi jaký máte názor na knedlíky a českou kuchyni vůbec.
Líbí se vám tento recept?
Knedlík kupuju, je jako domácí..obdivuju, že se s tím někdo dělá!!klobouk dolů..Domácí je ale domácí!!Ila
OdpovědětVymazatIlčo, vyzkoušej je. Není nic jedniduššího. A ten pocit, že máš domácí....:-)
VymazatKnedlík patří do naši kuchyně. Některá jídla si bez nich ani nejde představit. Mám ráda českou kuchyni, dá se vařit lehčeji a zůstane chutná. Co máme vnučku, vrátila jsem se k vaření omáček.
OdpovědětVymazatKynutý knedlík jsem nikdy nevařila, raději ho koupím v polotovarech. U nás se kynutý nevařil, táta dělal s houskový s práškem do pečiva.
Jsem ráda, že děti mají možnost poznat českou kuchyni. Já na ni vyrostla a ráda se k ní vracím.
VymazatKnedlík do české kuchyně patří (my jen přidáváme ještě na kostičky nakrájený starý rohlík). U nás k hodně jídlům preferujeme bramborový, ale třeba svíčková, rajská nebo smetanová houbová omáčka by bez houskového knedlíku nebyla ono.
OdpovědětVymazatA ty tvoje knedle vypadají výstavně.
Děkuji. Dělávala jsem i houskové, ale tím, že je vařím ve vodě, se housky napily, nabobtnaly a nebylo to ono.
VymazatDělám taky domácí, ale musí být s rohlíkem nebo houskou a z polohrubé mouky , jinak jim manžel říká buchty když jsou bez nich a nechce je. Jo knedlíky se u nás vaří hodně .....Taky je vařím ve vodě.S guláškem jsou jedna báseň, zrovna jako ty tvoje. Hanka
OdpovědětVymazatJá je vařím posledních pár let. Dříve jsem se jich bála a byla i trochu líná.
VymazatMiluju domácí knedlíky! :)
OdpovědětVymazatMagicBeautyLife
Houskový knedlík moc nevyhledávám, spíš jen ke svíčkové a k segedínu. A teda kupuju, i když nad domácí není, no :))
OdpovědětVymazatRecept na segedín bude 18. 11. :-)
Vymazat