Chleba- taková obyčejná věc. Koupí se kdekoliv a člověk ji bere naprosto automaticky. Ale představte si, že by najednou nebyl. Dovedete si to představit?
Já ne.
A proto vám předkládám recept na naprosto nejjednodušší recept na tuhle základní dobrotu.
Suroviny:
- Hladká mouka
- Mléko
- Vlažná voda
- Kvasnice
- Sůl, cukr, kmín
- Ocet
Postup:
Kvásek, bez něj by to nešlo. Jak se dělá všichni ví nebo ne?
Vlažné mléko s trochou cukru a do toho rozdrobit kvasnice. Nechat na teplém místě.
Kvásek |
Do mísy nasypej mouku, sůl, kmín, vlažnou vodu a kvásek.
Podotýkám, že vody může být malinko více nebo méně. Podle toho jak je mouka vyschlá. Těsto je tužší, hůře se vypracovává, ale nevzdávej to :-) Pokaždé upozorňuji, že s těstem je třeba se trochu vyhrát, nestačí ho jen tak halabala postrkat. Ono se vám odmění :-)
Vše se hezky spojí v bochánek |
Takový bochánek přikryj utěrkou a dej k teplu kynout.
Tady se to nezdá, ale po vykynutí zdvojnásobí objem |
Po cca 30 - 45 minutách těsto zvětší objem. To je čas kdy ho přendej na plech s pečícím papírem nebo podložkou ( tu mam já)
A šup s ním do pece... |
Trouba je rozehřátá na maximum. Šoupni do ní chleba. Ale po chvilce, asi 5 minut, ho vytáhni a celý potři octem. Nevím proč se to dělá, snad aby měl hezčí kůrku. Chleba po upečení nebude chuťově nijak cítit octem.
Octové pomazání... |
Troubu zmírníme a pečeme. Opět po mně nechtějte čas. Mám plynovou troubu - babičku a tam nemám ani stupně, ani časovač. Jednoduše až má chleba světle hnědou kůrku, je upečený.
Boží dar |
Nečekejte žádného obra, je to spíše takový menší bochníček.
Nikdy nevydržím, musím ho rozkrojit ještě teplý a dát si kousek. Miluji teplý chleba.
Já ho pekla k hovězímu guláši. Byla to dobrota :-)
Tak co, vyzkoušíte ho?
Moc ráda Míšo peču chleba doma. V sobotu jsem dělala s meltou, dobrota.
OdpovědětVymazatÁla
My máme domácí pekárnu, kde jen přidám všechny suroviny a po několika hodinách je chleba hotový. Ten tvůj vypadá skvěle, hned bych se zakousla, miluji čerstvý chleba. :-)
OdpovědětVymazatwelcometomyworld
Musím vyzkoušet!!!!Díky za recept....Ilča
OdpovědětVymazatStrašně dlouho se chystám na pečení chleba, tak už bych se měla dokopat :) Vypadá skvěle :)
OdpovědětVymazatJá se na chleba tak pořád chystá (stejně jako na domácí rohlíky), ale pořád je to "skutek utek". A to tu mám mouku na kynuté těsto z Brandnooz boxu a měla bych ji zužitkovat.
OdpovědětVymazatTvůj chleba vypadá dobře.
Jo, tak domácí pečený chléb je něco, co bych jednou hrozně moc chtěla umět, ale zatím se k tomu nějak nemám :D Takže jsem to vyřešila dočasně tak, že si ho prostě pořizuji z této stránky zde a je na nějakou dobu po problému... Ale naučit se to musím, to je jasný.
OdpovědětVymazat