pondělí 28. listopadu 2016

Jednoduchý domácí chleba

Chleba- taková obyčejná věc. Koupí se kdekoliv a člověk ji bere naprosto automaticky. Ale představte si, že by najednou nebyl. Dovedete si to představit?
Já ne.
A proto vám předkládám recept na naprosto nejjednodušší recept na tuhle základní dobrotu.

Suroviny:
  • Hladká mouka
  • Mléko
  • Vlažná voda
  • Kvasnice
  • Sůl, cukr, kmín
  • Ocet



Postup:
Kvásek, bez něj by to nešlo. Jak se dělá všichni ví nebo ne?
Vlažné mléko s trochou cukru a do toho rozdrobit kvasnice. Nechat na teplém místě.

Kvásek
Do mísy nasypej mouku, sůl, kmín, vlažnou vodu a kvásek. 


Podotýkám, že vody může být malinko více nebo méně. Podle toho jak je mouka vyschlá. Těsto je tužší, hůře se vypracovává, ale nevzdávej to :-) Pokaždé upozorňuji, že s těstem je třeba se trochu vyhrát, nestačí ho jen tak halabala postrkat. Ono se vám odmění :-)

Vše se hezky spojí v bochánek
Takový bochánek přikryj utěrkou a dej k teplu kynout.

Tady se to nezdá, ale po vykynutí zdvojnásobí objem
Po cca 30 - 45 minutách těsto zvětší objem. To je čas kdy ho přendej na plech s pečícím papírem nebo podložkou ( tu mam já)

A šup s ním do pece...
Trouba je rozehřátá na maximum. Šoupni do ní chleba. Ale po chvilce, asi 5 minut, ho vytáhni a celý potři octem. Nevím proč se to dělá, snad aby měl hezčí kůrku. Chleba po upečení nebude chuťově nijak cítit octem.

Octové pomazání...
Troubu zmírníme a pečeme. Opět po mně nechtějte čas. Mám plynovou troubu - babičku a tam nemám ani stupně, ani časovač. Jednoduše až má chleba světle hnědou kůrku, je upečený.

Boží dar
Nečekejte žádného obra, je to spíše takový menší bochníček. 


Nikdy nevydržím,  musím ho rozkrojit ještě teplý a dát si kousek. Miluji teplý chleba.


Já ho pekla k hovězímu guláši. Byla to dobrota :-)


Tak co, vyzkoušíte ho?

6 komentářů:

  1. Moc ráda Míšo peču chleba doma. V sobotu jsem dělala s meltou, dobrota.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. My máme domácí pekárnu, kde jen přidám všechny suroviny a po několika hodinách je chleba hotový. Ten tvůj vypadá skvěle, hned bych se zakousla, miluji čerstvý chleba. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  3. Musím vyzkoušet!!!!Díky za recept....Ilča

    OdpovědětVymazat
  4. Strašně dlouho se chystám na pečení chleba, tak už bych se měla dokopat :) Vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já se na chleba tak pořád chystá (stejně jako na domácí rohlíky), ale pořád je to "skutek utek". A to tu mám mouku na kynuté těsto z Brandnooz boxu a měla bych ji zužitkovat.
    Tvůj chleba vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
  6. Jo, tak domácí pečený chléb je něco, co bych jednou hrozně moc chtěla umět, ale zatím se k tomu nějak nemám :D Takže jsem to vyřešila dočasně tak, že si ho prostě pořizuji z této stránky zde a je na nějakou dobu po problému... Ale naučit se to musím, to je jasný.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.