Jaro je plné barev, ptačího zpěvu, veselých tváří a....medvědího česneku :-)
Nevím jak u vás, ale tady na Moravě jsou ho celé lány snad v každém lese.
Účinky jarního česneku:
- Detoxikace – je ideální při jarní očistě organismu, ale dokáže pročistit i ledviny a trávicí systém, dokonce snižuje škodlivý vliv nikotinu na lidský organismus.
- Migrény – jestliže trpíte častými bolestmi hlavy nebo migrénami , dobrým pomocníkem je právě medvědí česnek.
- Nedostatek energie – pokud vás trápí únava a nedostatek energie, medvědí česnek je vynikající stimulant a povzbudí vás.
- Posílení imunity – v době kdy je váš organismus oslabení a náchylnější na nemoci podpoří vaši imunitu.
- Žaludeční potíže – zázračná rostlinka pomůže i s problémy trávicího traktu jako jsou plynatost, zácpa nebo průjem.
- Podpora cirkulace krve – podporou cirkulace krve v těle a mozku se můžete zbavit nespavosti, úzkosti, tlaku v hlavě, podpořit paměť i snížit krevní tlak.
- Antibakteriální účinky – zvyšuje odolnost vůči bakteriím, podporuje hojení ran a léčí i kožní vyrážky.
A tak mi ho manžel přinesl plnou tašku. Já ho vzala do práce, kde si na něm pochutnáváme jen tak na chlebu s máslem. Určitě si udělám pesto, tak jako loni i předloni (recept) a letos vyzkouším i polévku.
Tady je recept.
INGREDIENCE:
2 střední brambory
1 střední cibule
trocha oleje
1 kytice medvědího česneku (akorát do dlaně)
4 stroužky česneku
sůl
1 kopcovitá lžíce vegety - mám výbornou domácí
Zelinový vývar - mám z kostky :-)
1 vejce
1/2 smetany
1 lžičky hladké mouky
Postup:
Cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme na oleji, přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme a trochu jejich restujeme. Podlijeme malým množstvím vývaru a necháme chvíli dusit pod pokličkou.
Zatímco se brambory dusí, opláchneme listy česneku, vytřese z nich vodu a odkrojíme stopky. Listy překrojíme nožem jen tak nahrubo a přidáme je k změklým bramborám. Zalijeme vývarem. Přivedeme do varu, přidáme nadrobno nakrájený česnek, vegetu a po cca 3 minutách vaření odstavíme z plamene a rozmixujeme ponorným mixérem.
Vrátíme zpět na plotnu sporáku a počkáme, dokud opět zavře. Zatím si v misce rozšleháme šlehačku s vajíčkem, hladkou moukou a vlijeme do vařící polévky. Uvidíme, jaká je hustá a podle toho můžeme ještě zředit smetanou nebo mlékem. Dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat.
Máte taky nějaký osvědčený recept z medvědího česneku?
Napište mi.
Nám také roste na zahrádce :-) a také ho hojně používám jak v kuchyni tak, si z něj dělám takovou pastu s oleji a mažu si to místo masky :-)
OdpovědětVymazatMOJE VEČERNÍ PÉČE O PLEŤ
Před pár lety jenom málo lidí vědělo o medvědím česneku, pak se informace objevila na internetu a už se konají nájezdy do lesů :o), lidi ho rvou po pytlích. Kdyby mi rostl na zahradě, budiž, ale neroste a v lese ho trhat nechci, takže zkušenost s ním nemám.
OdpovědětVymazatÁla
U nás v lese roste hojně a lidi ho trhají rozumně.
VymazatNa internetu jsem viděla otřesné fotky, kdy v CHKO paní měla natrhaných asi šest velkých černých igelitových pytlů, když ji "odchytili".
VymazatLidi jsou praštění a ve všem vidí prachy. Já viděla v Lidlu 50 gr medvědího česneku za 30 korun....a pak se nedivím, že lidi to rvou a prodávají.
VymazatVím u nás v okolí pouze jednom místě. Ale ty nájezdy lidí mne pokaždé odradí.
OdpovědětVymazatAle letos už máme pět lístků na zahradě .. jupí. Takže na chlebíku bude.
Z♥
Na chlebu je nejlepší :-)
VymazatMně ho nosí kolegyně z práce a většinou ho jíme jen tak nebo si ho dám na chleba. :-)
OdpovědětVymazatPovídání nejen o kosmetice
A v salátu je taky luxusní
VymazatA já pořád ještě medvědí česnek neviděla. Nevím o žádném místě, kde by rostl... Lákalo by mne z něj hlavně pesto
OdpovědětVymazatRoste v lese kde je kapradí :-)
VymazatTy jo, no super, takovýhle typ článků mi tady přesně chyběl, tématické, rychlé, snadné - jako, že je zvládnu i já :-), sezonní ... :-), super, navíc je postní doba že....já ji docela dodržuji, např. maso nejím téměř vůbec, ale zase sladké si neodepřu.....to je moje ... :-)
OdpovědětVymazatDíky.
VymazatMňam, tak tu bych si dala :)
OdpovědětVymazat