středa 6. dubna 2022

HONZOVY BUCHTY

Honzovy buchty jsou moje dětství. Která babička je nepeče, není tou správnou babičkou ( nechci se nikoho dotknout).

Stala jsem se babičkou a Honzovky peču ráda. Jsou měkoučké, nadýchané a výborné i další den.

INGREDIENCE NA TĚSTO:
  • 500 g hladké mouky
  • 75 g cukru krupice
  • 250 g mléka
  • 4 žloutky
  • 150 g másla nebo sádlo
  • 30 g kvasnic - prostě větší půlka kostky
  • 5 g soli
  • citronová kůra (1 citron)

Do misky dáme trochu vlažného mléka, lžíci cukru a trochu mouky, nakonec rozdrobíme kvasnice a rozmícháme. Necháme v teple nakynout.

Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl a zbytek cukru, nastrouhanou citronovou kůru a změklé máslo. V mléce prošlehneme žloutky a vlijeme do mouky, přidáme droždí a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.

Necháme vykynout, což je při zdvojnásobení množství těsta.


Vykynuté těsto na buchty rozválíme asi na 8 až 10 mm. Rozkrájíme na čtverce 6 x 6 cm, do středu naneseme náplň a pečlivě zabalíme.

S těstem se krásně pracuje


Kdoulová marmeláda

Do pekáčku dobře vymazaného máslem skládáme buchty, které promazáváme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Po naplnění pekáčku buchty necháme vykynout.


Povidla nesmí chybět

Před nakynutím

Po nakynutí

Vykynuté buchty pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi 25 až 30 minut.

Buchty po upečení mašlovačkou potřu trochou rozpuštěného másla s rumem :-) a pocukrují moučkovým vanilkovým cukrem.



Dobrou chuť :-)



10 komentářů:

  1. Vypadají krásně. Já buchty nikdy nepekla, možná bych to taky měla vyzkoušet (když já jsem hrozně netrpělivá a chci mít všechno hned, takže kynutí pro mne v tomhle směru moc není).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Staňo, zadělej na buchty, odlož kde nebudou zavazet a třeba vař oběd :-) Pak se k nim vrať…stojí to ta to.

      Vymazat
  2. Ahoj Míšo,
    buchty vypadají famózně, už jsem je dlouho nedělala, měla bych to napravit:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. ty jsou naprosto UKÁZKOVÉ!!!! ☺♥
    Dobrou chuť a pěkný víkend přeji.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.