úterý 9. ledna 2024

THRITY UMRIGAR: CENA CTI

Tohle bylo těžké čtení.

Smitha je novinářka, která má kořeny v Indii. Už od dětství žije její rodina v Americe- má to své smutné důvody....a Smitha se už nikdy nechtěla do své rodné země vrátit. Nenávidí ji!

Jenže je novinářka a musí napsat příběh Míny. To je hinduistická mladá žena, která si vzala muslima. Jenže to je neodpustitelný hřích a ostuda pro její bratry. Ti se s tím vypořádají nepředstavitelně - jejího manžela upálí a Mína při tom skoro zemře taky. Je znetvořená, rodinou zatracená, opovrhovaná. Přesto chce své bratry hnát před soud. Chce spravedlnost....pro svého mrtvého muže a hlavně, pro svoji malou dcerku.

Smitha je konfrontována se vším nepochopitelným před čím její rodina utekla. 

Tento příběh vám zlomí srdce. Málokterá kniha mě dokáže rozplakat ( a že jsem jich přečetla hodně, které by někdo nemohl ani začít číst), ale při čtení některých pasáži to nešlo jinak.

Kolik zla, nepředstavitelných bolestí a krutosti se může dopustit jedna lidská bytost na druhé? Kolik žen má stejný nebo podobný osud jako Mína? V dnešní době?! 

Tento příběh je o naději, o tom, že musíme bojovat za svoje místo na zemi, za své místo ve společnosti a lásku.

Doporučuji všem kdo chce číst knihu s přesahem. Po jejím dočtení vám nebude lehko a ještě dlouho budete na Mínu myslet....i na celou Indii.


Děkuji e-shopu MEGAKNIHY za zaslání recenzního výtisku.

HODNOCENÍ



ANOTACE

Indoamerická novinářka Smira se vrací do Indie, aby zde zpracovala reportáž, byť nerada: už dávno se svou rodinou opustila zemi a neměla v úmyslu se tam ještě někdy vrátit. Při sledování případu Míny - hinduistické ženy, kterou napadli členové její vlastní vesnice a rodiny kvůli tomu, že se provdala za muslima - se Smita setkává se společností, v níž má tradice větší váhu než vlastní srdce, a s příběhem, který hrozí odhalit bolestná tajemství Smitiny minulosti. Zatímco osud Míny visí na vlásku, Smita se snaží všemi možnými způsoby napravit situaci. Zároveň zjišťuje, že ji stále více přitahuje Móhan, Ind, kterého potkává při plnění svého úkolu. Dvojí milostný příběh Ceny cti je však stejně odlišný jako kultury samotné Míny a Smity.

10 komentářů:

  1. Vypadá vážně zajímavě a mám takové knihy ráda, tak si jí určitě zařadím, díky za tip :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  2. I já bych si ji docela ráda přečetla. Přeji hezké lednové dny. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máte ráda silné, i když fakt smutné, příběhy, tak běžte do ní.

      Vymazat
  3. Určitě zajímavá knížka, jen nevím, jestli momentálně mám na knihu s těžkým tématem. Ale díky za tip

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha je určitě hodně zajímavá, téma silné a těžké. Píšu si do seznamu, ale dám si čas, teď zatím ne. Každopádně díky za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu těžké téma a bylo to i těžké číst. Ale určitě doporučuji.,

      Vymazat
  5. Tuhle knihu už jsem zahlédla několikrát a i přes těžké téma je hodnocena dobře. 🙂 Zatím mám velkou zásobu, ale napíšu si. Děkuji za tip.
    Hezký večer.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.