sobota 13. dubna 2024

REBECCA YARROS: NEDOKONČENÝ PŘÍBĚH

Byla jednou jedna žena, která se právě rozvedla a vrátila do rodného domu. Konec příběhu :-)

Jenže to by tato žena nesměla mít prababičku, která byla slavnou spisovatelkou. Zemřela aniž by dopsala svou poslední knihu....knihu zásadní, intimní, tak s ní spjatou jako žádná jiná nemohla být.

A na rozvedené ženě je zajištění kvalitního dokončení příběhu.

 

Georga, tak se ona rozvedená mladá žena jmenuje, musí najít někoho kdo knihu dopíše.

Ale je to vůbec možné? Jak by mohl někdo cizí napsat životní příběh někoho koho nikdy neviděl, nezná? 

A pak je tady Noah, mladý spisovatel romantických příběhů. Jeho knihy jsou velmi úspěšné, ale Georga nevěří, že by zvládl dopsat prababiččinu knihu jejím stylem.

Nemůžou se absolutně shodnout jak má rozepsaný příběh pokračovat.


V knize jsou dvě roviny - současnost, která se vyvíjí předpokládaným směrem. Ovšem drama přidává Georgina matka i její exmanžel. 

Minulost se odehrává za 2. Světové války kdy se Scarlet ( Georgina prababička) seznámí s Jamesonem. Oba jsou aktivní vojáci - on pilot, ona pracuje také pro letectvo. Ona je z aristokratické rodiny, on je obyčejný Američan. 
Hádejte jak ho Scarletina rodina přijme?


Ještě, že má Scarlet svoji milovanou sestru Constance, která při ni vždycky stojí. Šla s ní do války, navzdory rodičům, podporuje ji v lásce k Jamesonovi, navzdory rodičům, je jí vždycky oporou, navzdory.....všemu.


Tohle je krásný, dojemný a překvapivý příběh velké lásky. Mnohem více mě bavila minulost, tam to bylo tak....srdcervoucí. Ale i současnost, navzdory předpokládanému, byla zajímavá a hezká.

A konec přinese jedno velké tajemství.

Výtku mám k tomu, že se celou knihu píše o Georgině babičce, přitom se jedná o prababičku. Takže mě chvilku trvalo než jsem se v generační posloupnosti zorientovala.



HODNOCENÍ



ANOTACE

Osmadvacetiletá Georgia Stantonová se po těžkém rozvodu vrací domů do Colorada, aby převzala dědictví po své prababičce, legendární autorce romantických příběhů. Ocitá se tváří v tvář Noahu Harrisonovi, mladému úspěšnému spisovateli, který má dokončit jediný prababiččin nedopsaný rukopis, příběh její životní lásky s Jamesonem Stantonem, pilotem z druhé světové války. 

Přestože Noah je velmi přitažlivý a vzájemná chemie mezi ním a Georgiou je od první chvíle nepřehlédnutelná, zatrpklá Georgia mu nedůvěřuje a není si jistá, zda závěrečnou část babiččiny knihy dokáže napsat pravdivě a bez vlastních ambic. Jenže o překvapení v těchhle dvou osudových příbězích mnoha konců není nouze…

Kniha Nedokončený příběh umně proplétá dvě časové linie, zkoumá rizika, která podstupujeme kvůli lásce, jizvy příliš hluboké na to, aby se zahojily, a konce, které nedokážeme předvídat.



5 komentářů:

  1. To nezní špatně. Občas ty detektivky taky potřebuju proložit něčím jiným...

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka na mě taky nějakou dobu čeká, tak jsem zvědavá, kdy se k ní konečně dostanu. Nějak se teď v tom svém pomalém čtení vezu spíš na vlně napětí :)

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.