čtvrtek 4. dubna 2024

TADEJ GOLOB: JEZERO

Slovinská detektivka? Možná to někoho překvapí, ale ANO. Poprvé se Tadej Golob představuje českým čtenářům.  JOTA se toho nebojí. Tak pojďme na to......

Taras Birsa je detektiv, který chce oslavit Silvestra v rodinném kruhu. Jenže po cestě z jiné oslavy se mu do cesty připlete mrtvola bez hlavy. Jedná se o ženu. A tak začne příběh, který je zamotaný, zavede nás do lékařského prostředí i farmaceutické firmy, mezi zbohatlíky i normální lidi. 

Jenže celou dobu nevíme kdo je ona žena bez hlavy. A to se pak dost těžko vyšetřuje.
 

Taras je sympaťák, který je trošku sám sebou zklamaný. Představoval si svůj život malinko jinak. Má manželku, kterou má rád. Dvě dcery, které jsou fajn. Práci, kterou miluje. Dost peněz na to, aby se cítil fajn.....ale necítí.

Jinak je to chlap přímočarý, nic si nedělá z bohatých, nafoukaných chytráků. Na nic si nehraje. Jeho dva spolupracovníci jsou...prostě občas jsem se nahlas smála, jak normálně nenormální jsou :-)
A pak je tu mladičká novicka Tina - zapálená, chytrá....


Mně se to líbilo. Po všech těch alkoholicích, rozervaných kriminalistech, je tady docela normální chlap. Zápletka je zajímavá, i když sem tam má pár hluchých míst. Podle knihy byl natočený seriál a ten by mě teda dost zajímal.



HODNOCENÍ



ANOTACE

Jak najít vraha, když nevíte, kdo je oběť? 
Hvězda slovinské krimi Tadej Golob se poprvé představuje českým čtenářům.

Taras Birsa, kriminální inspektor Policejního oddělení v Lublani, se na Silvestra vrací z lyžování na Voglu. Když skrz sněhovou vichřici míří domů, narazí na dívku, která v řece našla tělo mladé ženy. Kdo je oběť? Kdo vrah? Způsobil zločin osamělý blázen, nebo byla její smrt součástí spiknutí?

Autor v románu zahrnuje i téma farmaceutického průmyslu a jeho zisků, nové receptury, které podléhají takovému utajení, kvůli kterému se vyplatí i zabíjet… Inspektor Taras Birsa se případem musí prokousat spolu se skupinou odvážných lékařů, mezi něž patří i jeho manželka. Společnost, práce a konflikt se prolínají na všech úrovních, spolu s žárlivostí, nevěrou, komplikovanými vztahy v týmu a anomáliemi struktury policie a změnami společenského postavení…

Jezero je kriminální román, který posunul hranice beletrie na slovinské literární scéně. Povedlo se mu přitáhnout široké publikum a sjednotit literární kritiky na verdiktu, že je to velmi dobře promyšlený a extrémně šikovně napsaný příběh. Dalším důkazem toho jsou tři dotisky knihy během krátké doby po jejím vydání v listopadu 2016.

Děj je umístěn do rozpoznatelného slovinského prostředí, turisticky přitažlivého Bohinjského jezera a každodenní rutiny hlavního města Lublaně. Protagonista je hlavou příkladné rodiny, detektivem s dobrou reputací a také bývalým horolezcem. Jezero je kniha pro ty, kteří rádi sáhnou po chytrém a zábavně napsaném krimi příběhu plném napětí.








2 komentáře:

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.