středa 24. dubna 2024

YRSA SIGURDADOTTIR: NENÍ ÚNIKU

 Mohla mě tato kniha minout? V žádném případě. Yrsa je jedna z mých Top autorů. 

Děkuji nakladatelství Metafora za recenzní výtisk.

Studentka Sóldís potřebuje urychleně najít práci, pokud možno s ubytováním. Rozešla se totiž s přítelem a potřebuje úkryt. Nastoupí jako vychovatelka k dvou dívkám v zapadlém koutě západoislandského venkova. Rodiče jsou velmi bohatí a taky....divní.

Pak je zde Týr, policista, který se vrací na rodný Island a hned dostane případy brutálně zavražděných lidí. Týr v sobě nosí temnou minulost, kterou má zavřenou na deset západů, jenže tyto vraždy je začnou odemykat.

Děj se odehrává v nedávné minulost, kde poznáváme Sóldís a rodinu, u které je zaměstnaná. Přítomnost se zabývá vyšetřováním brutálních vražd. Seznámíme se s Týrem, Idunn a Karó. 

Venku leží sníh, skučí meluzína, fičí vítr a prohání se psychopat......

Yrsa je prostě mistryně napětí. Nutí vás otáčet stránky jednu za druhou, hltat písmena.....Atmosféru dokáže navodit tak děsivou, že stačí, aby vedle v pokoji manželovi vrzla židle a mně mlátí srdce jako blázen :-)

Tato kniha je první ze série Černý led. Moc se těším na další díl, protože konec této knihy naznačuje, že v Týrově životě je tajemství....

A ještě musím vypíchnout jednu milou maličkost. V knize je, jen velmi okrajově, i hrdina minulé řady - Huldar 💙 To je takový milý odkaz k minulým knihám. Řada s Huldarem a Freyou je totiž stále Top - pro mě.

-KNIHA-

HODNOCENÍ


ANOTACE

Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak s nadšením přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v odlehlém, zapadlém koutě západoislandského venkova. Zaměstnavatelé na ni sice působí poněkud zneklidňujícím dojmem a život na osamělém místě v ní postupně začíná vzbuzovat neblahé předtuchy, ona se však rozhodne zatnout zuby a své obavy překonat. Bude to správný krok?

Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Záhy po nástupu do kriminalistického týmu v Reykjavíku se musí zapojit do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit ani v nejhorších snech – brutální čtyřnásobné vraždy. Jeho spánek však nakonec budou narušovat ještě hrozivější noční můry než obraz vyhaslých očí čtyř nevinných obětí.

2 komentáře:

  1. Četla jsem, víc se mi líbila ta linka se Soldís - tam autorka dokázala dobře navodit takovou tu ponurou atmosféru... A taky jsem zvědavá na pokračování

    OdpovědětVymazat
  2. Nečetla jsem, takže díky za představení :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.