středa 9. října 2024

TORI WHITAKER: HOLKY Z DETROITU

Mám ráda retrospektivní příběhy. A tohle je jeden z nich. 

Violet je mladá dáma žijící na začátku století. Chce být nezávislá, emancipovaná a žít život, který její maminka zažít nemohla. Nechce se vdát, mít děti a být ozdobou manžela. Proto se rozhodne odejít do Detroitu, města, které je mladé, rozvíjející se a plné světel.
Jejím snem je koupit si automobil. To je pro ni důkaz té největší emancipovanosti. 


Pak je tu Melanie. Dívka žijící v roce 2018, je Violetina prapraneteř a právě zdědila její auto. V něm najde deník. Začne víc a víc chápat Violetin vztah k automobilu, její vášeň pro volný, svobodný život.....
Melanie je čerstvě rozejitá se snoubencem. V zaměstnání chce být povýšena a dělá pro to co může. 
Život pratety Violet je ji příkladem.

A tak čte, honí se za kariérou, bojí se zamilovat......


Tohle byl krásný příběh o ženách, které si myslí, že ví, aby nakonec pochopily, že neví vůbec nic.
Je i o tom, že ženy to mají ve společnosti i dnes hodně těžké. Pořád se musí snažit víc než muži, aby dosáhly karierního postupu, obzvláště v oboru, který je vyhrazen většinou mužům.

Je plný prohýřených nocích ve stylu Velkého Gatsbyho, nechybí prohibice, přátelství, láska ani tragédie.

Děkuji nakladatelství GRADA za recenzní výtisk.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Je rok 2018. Melanie Barnettová má za to, že už ví, o čem život je.  Je zaměstnaná v marketingovém oddělení palírny kentuckého bourbonu, kde se má rozhodovat o jejím povýšení, a po rozchodu s bývalým snoubencem je přesvědčená, že láska a kariéra nejdou skloubit. Pak ovšem v tajné zásuvce automobilového veterána Jordana MX, šarlatové rudého sporťáku a symbolu jazzové éry, kterého jí odkázala její prapraprateta Violet, objeví ohmataný deník obsahující tajuplnou zprávu: Přeber si z tohohle příběhu, co chceš, Melanie, a na zbytek zapomeň. 
Je rok 1921. Violet Bondová se nemusí nikomu podřizovat. Vypravila se do Detroitu, energií kypícího centra prosperujícího automobilového průmyslu a nejrychleji se rozvíjejícího města Ameriky, kde jí život přináší nečekaná dobrodružství. Jenže ve světě ilegálních náleven, nových přátel a nečekaných lásek je snadné ztratit kontrolu nad vlastním životem. 
Když se Melanie ocitne na životní křižovatce, její a Violetin osud se nečekaně protnou. Ač je dělí několik generací, obě uvažují o tom, jak chtějí žít, a ptají se, co vlastně znamená být moderní ženou.  




 

3 komentáře:

  1. To zní zajímavě. Škoda, že jsem si jí v Gradě nevybrala k recenzi. Mrknu po ní příležitostně v knihovně.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré čtení pro nevlídné počasí 👍

    OdpovědětVymazat
  3. Příběh o ženách, které si myslí, že ví, aby nakonec pochopily, že neví vůbec nic? Tak to je v tom případě knížka přesně pro mě ;), moc děkuju za skvělý tip. Krásný dny, Vivi

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.