Další z mých jednoduchých receptů je tady. V tomto horkém počasí se mi opravdu nechtějí vařit složitosti, a vlastně o ně ani nikdo nestojí.
Takže pojďme na tuhle španělskou dobrotu....
INGREDIENCE:
- 500 g 100% hovězího mletého masa
- 400 g červených fazolí v konzervě
- 400 g konzervovaných rajčat - já přidávám i pár čerstvých rajčátek
- Ajvar - to je moje přidaná hodnota, která v originálním receptu není. Ale já ho miluji, a když ho mám tak ho tam přidávám. Nahrazuji jím rajčatový protlak, který v receptu má být
- cibule, česnek, olivový olej
- římský kmín - nezaměňujte za obyčejný, má naprosto jinou vůni
- kajenský pepř, sůl, pepř
- majoránka - ta na fotce chybí. Teď v létě si pěstuji čerstvou, která je naprosto luxusní
- nakonec moje tajná ingredience - 2 kostičky kvalitní hořké čokolády
POSTUP:
Cibuli nakrájej na drobno a orestuj na oleji do změknutí, pak přidej mrkev nakrájenou na kostičky. Chvilku smaž a pak přidej kajenský pepř, římský kmín a česnek - já je všechny společně rozdrtím v hmoždíři. Asi pět minut společně míchej, až se vůně hezky rozvinou. Přidej maso a ze všech stran ho osmahni, přitom ho vařečkou rozmělňuj na malé kousky.
Teď přidej 2 lžíce Ajvaru ( nebo rajského protlaku), rajčata, sůl, pepř a majoránku. Přilej 2 dcl vody ( ty dokonalejší hospodyňky mohou vývar :-)) a přikryj pokličkou. Nechej dusit za občasného přilití vody ( vývaru).
Teď tomu dej čas.
Po cca půl hodince přidej fazole, pokud je potřeba i vodu. Pokrm má být hustý a šťavnatý, ale ne vodový. Opět přikryj poklicí a ještě 10 minut provař.
Je čas na čokoládu. Šup tam s ní......po jejím rozpuštění ochutnej a dochuť solí, pepřem.
A máš hotovo :-)
Chilli con carne se podává s bagetou, chlebem nebo rýží.
Lístečky čerstvé majoránky udělají hezkou dekoraci i chuť.
BUENO GUSTO :-)
Miluju chilli con Carne a to tvé vypadá opravdu moc dobře. :) Nedělám ho moc často, spočítala bych to dohromady na prstech jedné ruky, ale ráda si ho objednám třeba v restauraci nebo v naší jídelně v práci. Čokoláda vždycky udělá omáčku ještě o stupeň lepší a "lesklejší", že? :)
OdpovědětVymazatMěj se! Š
BLOG Corculum | Stepanka_T
Čokoláda je zázrak :-)
VymazatMňam, vypadá to báječně! Zrovna chilli con carne nebo sin carne bych ráda vyzkoušela :)
OdpovědětVymazatTak vyzkoušej a napiš mi jak to dopadlo
VymazatTohle jsem popravdě ještě nejedla, ale vypadá to fakt dobře :)
OdpovědětVymazatMiska blog
Jdi do toho....
VymazatVypadá to fakt skvěle! Díky za inspiraci, co vařit v týdnu :-)
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Není zač.
VymazatVypadá to super! Musím zkusit :)
OdpovědětVymazatDej mi vědět jak chutnalo :-)
VymazatJá už měla asi 3 různé a ani jedno mi nechutnalo, asi to není jídlo pro mě no :D
OdpovědětVymazatAsi ne :-)
VymazatJá nejsem milovník fazolí, takže tenhle recept není pro mne :-)
OdpovědětVymazatTřeba bys změnila názor :-)
Vymazat