Před třemi lety ( a to na chlup) jsem psala článek o rybízovém koláči trochu jinak ( TADY) a letos zde mám další verzi :-)
Kolegyně mi přinese rybíz čerstvě natrhaný a já ho mám nejraději právě v koláči nebo jako marmeládu. Marmeládu doma mám, tak padl los na koláč.
Je manželův nejoblíbenější.
SUROVINY KORPUS
- 250g hladká mouka
- 125g Hera
- 70g cukr
- 2 žloutky - bílky nechejte stranou
- 5 cl vody
- Špetka soli
Vypracuj hladké těsto. Jde to lehce. Tento základní recept na korpus můžeš použít na jakýkoli sladký koláč. Těsto dej na chvilku do lednice a potom rozváděj na cca 1 cm placku, kterou vpracuj do vymazané formy na dort. Okraje odřízni a můžeš z nich udělat samostatný malinkatých koláček, viz fotky.
SUROVINY NÁPLŇ
- 500g tvaroh - jak vidíte na obrázku, mám ten z Lidlu, který je doporučovaný na koláče. Nicméně já doporučuji spíše obyčejný
- 1 celé vejce a 1 žloutek - bílek přidejte ke dvěma zbylým z korpusu
- 1 vanilkový pudingový prášek
- Rybíz - nepíšu kolik, protože jsem ho nevážila, ale čím více tím lépe :-)
- Cukr dle chuti
- Co může i nemusí být je podmáslí ( nebo mléko) na rozředění tvarohu. Já ho dávám cca 1 dcl
POSTUP
Všechny suroviny na náplň smíchej dohromady. Rybíz přidej až nakonec.
Tvaroh ředím trochou zákysu, mléka nebo podmáslí |
Domácí jsou nejlepší :-) |
Pudingový prášek zaručí, že náplň nebude tekutá. |
Bobulky krásné, červené..... |
Vždycky mi zbude těsto a tak dělám malinké koláčky, které si manžel bere do práce. |
Nyní vytáhni korpus z lednice, vlij náplň a šup do trouby. Ta je, samozřejmě, rozehřátá. Peču cca 40 minut.
Mezitím ušlehej z bílků a cukru tuhý sníh a přidej do něj rozmixovaný rybíz ( stačí hrstka).
Tu misku jsem mohla trochu upravit.....no, co už. |
Tato pěna je výborná i samotná. Je to moje vzpomínka na babičku, vždycky nám ji dělala a pak nás bolelo břicho :-) |
Rustikální vzor je nejlepší :-) |
Asi 10 minut před dopečením koláč vyjmi z trouby, udělej mu čepici ze sněhu a vlož zpět. Dopeč a hotovo.
Krásně kyselý rybíz se snoubí se sladkostí pěny.....je to delikatesa :-)
Jak vy nejraději zpracováváte rybíz? Napište mi.
vYPADÁ LUXUSNĚ,HNED BYCH SI DALA KOUSEK...RYBÍZ MÁM NEJRADĚJI NA KOLÁČI S DROBENKOU...HEZKÉ VOLNO..ILA
OdpovědětVymazatMoc děkuji.
Vymazat:-D Právě jsem vložila na blog recept na rybízový koláč s tvarohem, který jsem pekla poprvé. Ale je jiný než tvůj... (můžeš kouknout - http://werka13.blog.cz/1807/linecky-rybizovy-kolac-s-tvarohem ) Jinak nejčastěji dělám koláč z jogurtového těsta s drobenkou nebo bublaninu z hrnkového těsta.
OdpovědětVymazatHezký víkend
Tenhle ale vypadá zajímavě, ta sněhová čepice je pro mne taky vzpomínka na dětství - babička jí dělala taky, jedli jsme ji vždycky s vdolky nebo lívanci... Od té doby jsem rybízovou pěnu neměla...
Stáni, je to asi telepatie :-) Hned jdu na tvůj recept mrknout.
VymazatRybízu ze zahrádky mám na mrazáku spousty, takže se mi tvůj recept náramně hodí :)
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Tak tohle vypadá skvěle :)
OdpovědětVymazatMiska blog
No pane jo, ten tedy vypadá lákavě :) Já se už aspoň týden chystám na rybízový dort, ale stále nemám čas ho udělat.
OdpovědětVymazatRybíz úplně nemusím, ale tenhle koláč vypadá lákavě :)
OdpovědětVymazat