středa 22. května 2024

BARBORA BERNÁTOVÁ: ŠPÍNA

 Druhý díl ze série s Davidem Meiznerem. To je kniha Špína. První díl jsem četla na konci minulého roku. Recenze je TADY.

Kapitán David je pověřen vraždou učitele na místním gymnáziu. Ten byl nalezen ve zmrzlém kamenolomu čtveřicí mladých lidí, shodou náhod, gymnazistů.

Parťákem Davida je Dominik. Nováček, který je velmi dobrý boxer a taky asi ne moc dobrý partner, protože má dceru se ženou, se kterou nežije.

Kam se poděla Ema? Davidova láska? 

Pustí se do pátrání, které je zavede do řad učitelského sboru, mladých teenagerů i rodin dotčených životem i smrtí oběti. Pan profesor byl totiž velmi neortodoxní - promiskuitní, benevolentní k nedodržování pravidel, s žáky měl nestandartní vztahy atd.

A taky měl AIDS. Bývalou manželku, kterou nakazil. Milenky, kterým o tom neřekl.
A našlo by se toho ještě mnohem víc za co by si, dle mnoha, zasloužil umřít.


Trošičku jsem se bála, že David bude stejný pablb jako v poslední knize. Musím říct, že se malilinko změnil k lepšímu. Za což vděčí Emě.....i když ta v tomto příběhu skoro nefiguruje, přesto má na Davida velký vliv.

Kniha je super. Není to třeskutý thriller plný krve, mrtvol a zvratů. Ale taková uvěřitelná detektivka bez zbytečných cingrlátek. Však se taky odehrává v Košicích a oni to vychodňári umí :-)
A opravdu se těším na třetí díl, který se v originále jmenuje Pod pohrebným mesiacom.


Děkuji nakladatelství Metafora a Grada za recenzní výtisk.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Dva týdny před vánočními prázdninami je krajina v okolí Košic sevřená mrazem a čtveřice puberťáků se vydává bruslit do kamenolomu. Dvojité rande se ale z večerní romantiky rychle změní v noční můru, když se jedné z dívek zasekne brusle do lidských prstů trčících ze zamrzlé hladiny. Tělo patří Patriku Morovi, profesorovi z místního gymnázia, jehož studenti sice zbožňovali, zato mezi kolegy příliš oblíbený nebyl a ani jeho osobní život nebyl právě příkladný. Kapitán David Meizner spolu s mladým kolegou Dominikem rozmotávají složité předivo vztahů panujících na škole plné arogantních teenagerů a učitelů balancujících na pokraji nervového zhroucení. Ve hře je až příliš mnoho podezřelých i jedno hluboko pohřbené tajemství.



4 komentáře:

  1. Zápletka dobrá, ale Meizner mi furt leze na nervy (i když máš pravdu, že míň než v prvním příběhu)

    OdpovědětVymazat
  2. Autorka mě baví, ale mě Meizner tady štval snad ještě víc než v první knížce :)))

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.