středa 29. května 2024

JUDY I. LIN: MAGIE ZALITÁ JEDEM

 Tahle kniha na první pohled láká obalem. Je krásný, barevný. Obličej dívky vyzařuje smutek...Jedná se o Young adult literaturu, první díl fantasy série Kniha čaje.

Ač dávno nejsem young, knize jsem neodolala.

Děkuji e-shopu Megaknihy za zaslání výtisku.

Mladičká dívka Čang Ning jednoho dne uvařila čaj pro svoji maminku a sestřičku. Maminka po něm zemřela a sestřička je vážně nemocná. Co se stalo? Byl čaj otrávený tak jako mnoho dalších čajových lístků v celé zemi?

Ning musí něco udělat. Rozhodne se utéct z domu a účastnit se soutěže o nejlepšího mistra šen-nung-š´. Což je starobylé umění přípravy magií prodchnutých čajů.

Kdo soutěž vyhraje získá laskavosti princezny a spoustu peněz. A tím by Ning mohla pomoct své umírající sestřičce.

Jenže je v královském městě sama, bez učitele a postupně zjišťuje, že soutěž je plná intrik, politikaření a zvláštních vztahů. Ning je naivní dívka, která ani neví, že udělala něco špatně, vůbec ji to nedochází.....

Soutěž je krutá, kdo udělá chybu, ohrozí svou rodinu. 

Jak to může Ning zvládnout?


Tohle bylo tak hezké. Je to taková fantasy pohádka, a i mně, která na pohádky dávno nevěří, se opravdu moc líbila. Navíc je tam popis čajových rituálů, taky příprava jídla....Jednoduše je to knížka, která mě velmi mile překvapila a já ji rozhodně můžu doporučit nejen mladým čtenářům.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Jediné, co je pro Ning horší než ztráta matky, je vědomí vlastní viny. To ona nevědomky uvařila jedovatý čaj, který matku zabil - jedovatý čaj, který teď hrozí připravit o život i její sestru Šu. Když se Ning doslechne o soutěži, která má najít nejlepšího šen-nung-š’ - mistra starobylého a magického umění přípravy čaje -, vydá se do císařského města, aby se jí zúčastnila. Vítěz získá od princezny laskavost, která může být pro Ning jedinou šancí, jak zachránit sestře život.
Ale mezi zrádnými soutěžícími, krvavou dvorskou politikou a záhadným (a pohledným) chlapcem se šokujícím tajemstvím může být ve skutečnosti v největším nebezpečí právě Ning.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.