středa 24. května 2023

ALISON GAYLIN: KOLEKTIV

Tohle je přesně ten typ knihy, od které nemám žádná velká očekávání a BUM - překvapení.

Camille přišla o dceru. Byla zavražděna a její vrah nebyl potrestán. Chodí si volně po světě a to Camille nedokáže přenést pře srdce. Nedokáže se v životě posunout dál.

Jednoho dne dostane od neznámé ženy kartičku s nápisem NIOBÉ. A následně objeví Facebookovou skupinu, kde si chodí vylít srdce ti, kdo přišli o nejbližší a jejich vrazi nebyli potrestáni. A odsud je jen krůček na dark net, do skupiny, která by se mohla jmenovat Oko za oko, zub za zub.

Chápete?

Je Camille opravdu připravená pomstít Emiliinu smrt? Je schopná bezmyšlenkovitě vykonávat příkazy někoho koho nezná? A co když je všechno trochu......šílené? Taky se sem velmi hodí - pozor na to co si přejete, mohlo by se vám to splnit.

Příběh s podobným námětem jsem nikdy nečetla. Přitom je to tak zajímavé a diskutabilní téma. I když bych mohla mít pár výhrad, nechce se mi o nich mluvit, protože celkový dojem z knihy mám výborný. A celé vyústění příběhu bylo bravurní.

Děkuji e-shopu Megaknihy za zaslání recenzního výtisku.

HODNOCENÍ


ANOTACE

Jak daleko je truchlící matka ochotná zajít, aby napravila tragickou křivdu? Camille Gardnerová je truchlící a rozzlobená matka, která je pět let po smrti své dcery stále posedlá privilegovaným mladíkem, jejím domnělým vrahem. Její zbrklé jednání upoutá pozornost tajné skupiny žen, kolektivu, a Camille se nedlouho poté dostává na dark web, kde tyto matky sdílejí příběhy o ztrátě svých dětí i touhu po spravedlnosti ve světě, kde výsady zaručují beztrestnost a pachatelé vyváznou bez úhony. Tyto ženy, podněcované vzájemným vztekem, vykonávají svou verzi spravedlnosti prostřednictvím precizně, anonymně, složitě zosnovaných a dokonale provedených vražd. Je vše jen hra? Nebo naopak děsivá realita? Jsou ženy v kolektivu šílená monstra, nebo mají na tento druh pomsty právo? Camille se čím dál více zaplétá do činnosti kolektivu a dozvídá se pravdu nejen o něm, ale i o sobě. Možná jí však tato pravda nepřinese nic než smrt.






 

4 komentáře:

  1. Recenze zní zajímavě, třeba se ke knize časem dostanu.

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem knížku četla, samotný nápad byl skvělý a líbilo se mi vyústění příběhu, zároveň mi ale přijde, že šlo psychologii postav vykreslit trochu více do hloubky :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.