středa 10. května 2023

KRISTIN HANNAHOVÁ: ČTYŘI VICHRY

Miluji květnaté vyprávění paní spisovatelky. Její knihy Slavík, Velká Samota, Děvčata z Firefly Line  patří k tomu nejlepšímu co jsem četla.

Ne jinak je tomu i tady.

Celosvětová hospodářská krize, nezájem politiků o osudy lidí, statečnost a odhodlanost těch, kdo se rozhodl zůstat a obdiv k těm, kdo svoji půdu opustil.

Elsa - žena, která se zamilovala, otěhotněla a rodina ji zavrhla. Otec jejího dítěte byl chudý, chtěl dobít svět a zatím.....se musel zachovat čestně a oženit se. Ona se vdala pod svojí úroveň a on se oženil bez lásky. Jak tohle mohlo dopadnout? Nenechte se mýlit, úplně jinak než byste řekli.

Kniha mě zavedla do období, o které jsem se nikdy nezajímala a nic o něm nevěděla. Opět jsem si ujasnila, že dějiny jsou úžasné a zajímat se o ně každého obohatí. Je to kniha plná emocí, odvahy, Kniha, která ukazuje jak důležité je se nevzdávat.

Tento příběh ve mně dlouho rezonoval a rozhodně si zaslouží čestné místo v mé knihovny.

Za recenzní výtisk děkuji e-shopu Dobré knihy.


HODNOCENÍ


ANOTACE

Texas, 1934. Velké planiny na hranici Spojených států amerických a Kanady sužuje tragické sucho. Miliony lidí jsou bez práce. Farmáři bojují o zachování své půdy i živobytí, plodiny však skomírají, voda vysychá a všechno halí oblaka dusivého prachu. Do životů místních lidí se s neodvratnou neúprosností prašné bouře přihnaly „Špinavé třicítky“, jedno z nejtemnějších období velké hospodářské krize. Doba je nejistá a nebezpečná, a tak je Elsa Martinelliová – stejně jako řada jejích sousedů – postavena před nelehkou volbu: zda dál bojovat o půdu, kterou miluje, nebo se vydat na západ, do Kalifornie, kde by mohla začít lepší život. Román Čtyři vichry představuje jedinečný portrét Ameriky a amerického snu v podání nezkrotné ženy, jejíž odvaha a sebeobětování se staly vzorem pro celou jednu generaci.




4 komentáře:

  1. Přiznám se, že autorku vůbec neznám. Ale recenze zní zajímavě, asi by se mi to mohlo líbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, tys nečetla Slavíka? To musíš napravit.

      Vymazat
  2. Ešte som o tejto knihe nepočula, no pripisujem ju na svoj zoznam kníh čo chcem prečítať :) Znie veľmi zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně přečtěte i její další knihy, jsou výborné.

      Vymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.