středa 28. února 2024

KATEŘINA DUBSKÁ: TŘICÁTÝ KILOMETR

 Mám ráda knihy s více hrdiny, kde se každému něco děje a nakonec to všechno ovlivní všechny.

A tohle je přesně taková kniha. 

Máme tady Lukáše - kluka, který si může dovolit všechno, protože má bohaté rodiče. Všechno....šikanovat holku, která ho nechce, naparovat se v novém bouráku....ale nezná základní věc - pokoru.

Pak je tu Tomáš -  chlapík ve vyšším středním věku, který se nedokáže smířit s tím, že mu zemřela žena. A tak se plácá od ničeho k ničemu, až ho lapne divná ženská :-)

Nina - náhle ji zemřela kamarádka a ona najednou neví co se životem. Uvědomuje si svou smrtelnost, uvědomuje si jak život utíká. Tak se rozhodne, že je potřeba všechno dělat jinak.

Chudák Miroslav - jeho žena je semetrika nejvyššího kalibru. On chce utéct, schovat se, odejít....ale kam? A co když to je jeho trest? Co by tomu řekla dcera?

Dívka Ivana chce od života všechno co její matka nikdy neměla - luxus, peníze, drahé dovolené. Takže jejím snem je nabrnknout si pracháče.

Život si plyne, události se dějí, čas běží.....a všechno co činíme ovlivňuje jiné. Každý z těchto lidí, každý z jejich blízkých, kamarádů nevědomky ovlivní život všech ostatních.  



Tohle byl příběh, který se může stát komukoliv. 
Ač se to na začátku nemusí zdát, všichni protagonisté příběhu míří na stejné místo. Každý z nich má svůj problém, který se snaží vyřešit. Svůj příběh, který má mít dobrý konec.
Ale může mít každý příběh dobrý konec?


Paní Dubská umí psát velmi poeticky, její kniha Člověk Gabriel je nádherná. Pokračování příběhu je v knize Dcery, která byla spíše rodinné drama.

A tahle kniha je drama i krimi :-) Můžu doporučit jako oddechovou četbu na víkend či dovolenou.



HODNOCENÍ


ANOTACE

Na třicátém kilometru se splétají životní nitky, které jsou tak povědomé, jako bychom jejich aktéry znali ze sousedství. Osudy několika generací bytostně vyvěrají z naší současnosti a světa, který žijeme. V důmyslně komponovaném kaleidoskopu příběhů na sebe narážejí životní reality natolik odlišné, že nemůže přijít nic jiného než tvrdý náraz. A ten vždy vyvolává otázky… Odkud ve skutečnosti pramení naše rozhodnutí? Jaké otisky na nás zanechali ti, kteří se nás pokoušeli vychovat, jak nejlépe dovedli? A kdo kreslí trajektorie našich životů – my sami, nebo osud? Román Kateřiny Dubské nepřináší záchranu v podobě životní navigace ke stažení do mobilu, ale nabízí naději, že vždy můžeme správně odbočit nebo šlápnout na brzdu.






4 komentáře:

  1. Ahoj Míšo, od autorky jsem zatím nic nečetla, ale Třicátý kilometr si asi napíšu na seznam. Už jsem knížku zaregistrovala, tak třeba jednou by na ni mohlo dojít :)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem, líbila se mi. Dneska jsem ji nesla mámě do nemocnice, tak jsem zvědavá, jestli ji zaujme.

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.