INGREDIENCE:
- 1 tvaroh
- 1 kostka másla - prosím, nezaměňovat za jiný tuk
- 250g hladké mouky - občas je třeba ji trochu přidat, záleží na tom, jaký použijete tvaroh
- 1 vejce
- povidla - to bude náplň. Nedoporučuji marmeládu. Vytéká jako blázen.....
POSTUP:
Všechny ingredience, mimo povidel, zpracuj dohromady. Vytvoř těsto, které ulož na 1/2 hodiny do lednice.
Máslo nenahrazujte ničím jiným |
Taky dáváte těsto na papír od tuku? Mě to tak naučila babička :-) |
Pak ho rozválej na cirka půl centimetrovou placku ( lepší je, když se to dělá po částech) a teď buď:
Podsypávat moukou je nezbytnost |
- rozkrájej na čtverečky, doprostřed dej povidla a spoj rohy do šátečku. Pořádně rohy zmáčkni k sobě, jinak se ti otevřou a vytečou. I když ani tak nejsou špatné, valná většina povidel zůstane kde má a šátečky jsou takové....rustikální :-)
- vykrájej kolečka a dělej šátečky, taštičky- říkej tomu jak chceš- třeba pomocí tvořítka, viz obrázek. Ale mě to jde nejlíp od ruky tak, že vykrojím kolečko, dám povidlo a, v ruce, spojím do půlměsíčku.
Když dáš povidel hodně, budou, při zavírání, vylézat.... |
...ale když dáš tak akorát, vznikne tohle. |
Výtvory dej na plech s pečícím papírem a šup s nimi do vyhřáté trouby.
Opět po mně nechtějte dobu pečení. Je to dle trouby a zkušeného oka kuchařinky :-) Pro nezkušené oko - budou růžové a nafouknuté.
Ještě teplé obaluj v cukru s vanilkovým cukrem.
Nemáš tam chybku? Sorry, ale těsto na půl milimetru nevyválím, kdybych se snažila sebevíc....
OdpovědětVymazatMám :-) dík za upozornění. Opraveno.
VymazatMáma dělá stejné, jen ten tuk zaměňuje - používá Heru. A chutnají i tak ;-). Pokud se do nich chce použít marmeláda, tak to chce nějakou hooodně tuhou.
OdpovědětVymazatMňam, vypadají skvěle a chutnají určitě ještě líp :) Povidla miluju :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za milou návštěvu u mě a taky díky za připomenutí téhle dobroty. Dlouho jsem je nedělela a teď se mi úplně sbíhají sliny.
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny, Klárka.