sobota 13. července 2024

YRSA SIGURDARDÓTTIR: HROB

Musím ještě vůbec psát, že Yrsu zbožňuji?  Pokud by tomu ještě někdo nevěřil, stačí mrknout sem:

-Není úniku--Kořist-, -Ticho--Panenka--Poprava--Katarze--Černá díra--DNA-, -Pamatuji si vás všechny-

Druhý díl ze série Černý led je jiný v tom, že ho vypráví patoložka Idunn. Celý příběh má tím pádem jiný rozměr než když ho vidíme pohledem vyšetřovatelů. Je to moc zajímavé.

Parta bývalých spolužáků se vydá na pohřeb kamarádky. Každý z nich se snaží zapomenout na to, co se stalo jedné noci před léty.....ještě když byli studenti. Jenže karma je sviňa.


Nedaleko jejich ubytování se najdou 2 mrtvá těla. Případu se ujme tým Týr, Karó a Idunn. Patoložka Idunn je na tomto místě velmi nerada, protože tam vyrůstala. Nechce se setkat s otcem, který je opustil, když byla malá. Nechce vědět nic o jeho současném životě, prostě nechce....jenže Vestmannské Ostrovy jsou malé a tak není divu, že to co nechce přivolá.


Mezitím parta přátel dělá jedno špatné rozhodnutí za druhým. Zdá se, že je někdo sleduje, snaží se je vystrašit. Neustále jim někdo volá na pevnou linku domu, nachází divný vzkaz na lístku za stěračem auta....a taky nachází rakev plnou soli a v ní......😧


Tento příběh je tak trochu horor :-) Je napínavý, bizardní a tajemný. Má dvě časové linky, které jsou od sebe jen 5 dní. Kapitoly v minulosti navazují na stopy získané v přítomnosti. Navíc je super to, že vlastně nesledujeme tak úplně samotné vyšetřování, ale pohled patoložky Idunn, která se na vše dívá z jiného úhlu než vyšetřovatelé.
A její osobní příběh je taky velice zajímavý.

Co se mi moc nelíbilo/nezdálo/nebylo k uvěření je počínání celé partičky. Jednoduše jsem nevěřila, že by byl někdo tak...hloupý, asi....aby udělal tolik špatných rozhodnutí.

Děkuji nakladatelství GRADA za zaslání výtiski.

HODNOCENÍ




ANOTACE

Skupinka bývalých spolubydlících z vysokoškolské koleje přijíždí na Vestmannské ostrovy, aby se naposledy rozloučila se zesnulou kamarádkou, která byla součástí jejich party. Výlet, který má zároveň sloužit jako přátelské setkání po letech, se však náhle proměňuje v děsivou hru se smrtí. Důsledky dávné bujaré oslavy, na niž všichni toužili zapomenout, se vynořují na povrch. 
Na kamenité pláži u moře, nedaleko nově zrekonstruovaného domku strážce majáku, jsou nalezena dvě mrtvá těla. Policie na místo vysílá Idunn, Týra a Karó, aby se ujali vyšetřování, v němž zdánlivě nic nedává smysl. A drsný vítr, který zastavil letecký provoz, neustává...
Děj druhého dílu napínavé série Černý led se tentokrát odehrává na největrnějším místě Evropy – na Vestmannských ostrovech a v hlavní roli se ocitá patoložka Idunn, která odsud pochází. Svérázná soudní lékařka tak musí ve svém rodném městě čelit výzvám nejen pracovním.

4 komentáře:

  1. Mně se to docela líbilo, ale musím říci, že Není úniku mi přišlo lepší. A souhlasím, že z party bývalých spolužáků nebyl extra sympatický nikdo.

    OdpovědětVymazat
  2. Čtení pro mě.Už mám zapsané.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat

Vaše komentáře mě vždy potěší. Hezký den.